Maca – złoto Andów
Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

Spis treści
I to właśnie ten korzeń, wyglądem przypominający rzodkiewkę, wykorzystywany jest od wieków. Początkowo przez Inków, zamieszkujących tereny współczesnego Peru, gdzie do dzisiaj traktowany jest jako żywność o wyjątkowych właściwościach odżywczych. W XVI wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów, maca (nazwa pieprzycy w języku hiszpańskim) przywędrowała do Europy. Uprawiana jest z nasion, ma kilka odmian barwnych. Korzeń osiąga rozmiar 10-15 cm. Ze względu na swoje właściwości roślina określana jest też jako peruwiański żeń-szeń.
Skład chemiczny – substancje odżywcze i wyspecjalizowane metabolity
Korzeń maca to bogate źródło składników odżywczych, kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin oraz składników mineralnych. Ponad połowę składu stanowią węglowodany (polisacharydy, oligosacharydy i monosacharydy), będące źródłem energii. Około 10% składu to białka roślinne (łatwo przyswajalne), a 8,5% błonnik roślinny (celuloza i ligniny). Roślina ta zawiera także kilkanaście różnych aminokwasów. Wśród nich: kwas glutaminowy, kwas asparginowy, leucynę, walinę, glicynę, alaninę, fenyloalaninę, lizynę, serynę, treoninę, tyrozynę, metioninę, histydynę prolinę oraz niezmiernie ważna z punktu wykorzystania tej substancji u mężczyzn – argininę.
Drugą ważną grupę związków stanowią kwasy tłuszczowe nasycone oraz nienasycone (stanowiące ponad 70% składu tłuszczów). Do najważniejszych związków zaliczyć można: kwas linolenowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, czy kwas palmitynowy. Witaminy w substancji roślinnej reprezentowane są przez rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B: B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę) oraz B3 (niacynę) oraz witaminę C, a także rozpuszczalne w tłuszczach witaminę A i E. Ze składników mineralnych zawartych w korzeniu na uwagę zasługują: wapń, żelazo, cynk, mangan i miedź oraz potas i sód.
Spośród aktywnych metabolitów w korzeniu maca występują glukozynolaty (glikozydy izosiarkocyjanowe), izotiocyjaniany, związki sterolowe (fitosterole) jak: sitosterol (stanowiący blisko połowę zespołu tych związków), kampesterol, ergosterol czy brasikasterol (związek charakterystyczny dla rodziny kapustowatych, flawonoidy, antocyjaniany, kwasy fenolowe, karotenoidy, saponiny, taniny, kwasy organiczne, olejek eteryczny oraz alkaloidy (makaina, makarydyna), w tym także o strukturze imidazolowej: lepidyliny A i B.
Zastosowanie korzeni maca
Korzeń maca, ze względu na zawarte w nim liczne, aktywne związki jest naturalnym źródłem energii, jednocześnie wspierając dobre samopoczucie psychiczne. Zalecany jest osobom, podczas intensywnego wysiłku umysłowego (wspiera procesy zapamiętywania – wzmacnia pamięć). Wspomaga także utrzymanie właściwej sprawności fizycznej.
Ze względu na różnorodność wysoko wyspecjalizowanych metabolitów, obecnych w korzeniu, maca zaliczana jest do grupy naturalnych afrodyzjaków. Korzeń maca pomaga w utrzymaniu właściwej (naturalnej) aktywności seksualnej zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Wspomaga pożądanie seksualne.
Ponieważ roślina ta zawiera glukozynolaty (glikozydy izosiarkocyjanowe) nie jest zalecana w przypadkach ostrego nieżytu żołądka i jelit, czy też niewydolności wątroby i nerek (także z powodu dużej zawartości potasu) oraz w przypadkach niskiego ciśnienia krwi. Ta substancja roślinna nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Autor: dr n. farm. Aleksandra Józefczyk
Polecane dla Ciebie artykuły

Zdrowie przez cały rok a suplementacja czosnkiem
Czosnek pospolity, należący do rodzaju Allium (rodzina Amaryllidaceae), jest doskonale znany, jako warzywo. Większość gatunków tego rodzaju (ponad 600) pochodzi z Azji, ale spotykane są także w Ameryce Północnej i Afryce.
Więcej
Kurkuma – roślina do zadań specjalnych
Wśród roślin mających wyjątkowy wpływ na ludzkie zdrowie jest Curcuma longa L., kurkuma, zwana też ostryżem barwierskim, ostryszem długim lub szafranem indyjskim. Już w Starym Testamencie można odnaleźć zapiski mówiące o kurkumie jako niezwykle cennej substancji stosowanej od starożytności.
Więcej
Mnemotechnika – przykłady. Jak ćwiczyć pamięć?
Mnemotechnika to skuteczna technika pamięciowa przydatna w codziennym życiu. Pozwala zapamiętywać i odtwarzać nowe informacje. Stosowanie popularnych rodzajów mnemotechnik poprawia koncentrację i pamięć, ułatwia przyswajanie haseł, PIN-ów czy numerów telefonów.
Więcej
Zmysły – ile ich mamy. Rodzaje i funkcje
Zmysły człowieka umożliwiają mu postrzeganie i doświadczanie świata zewnętrznego oraz kontakt z tym światem. Jakie są rodzaje zmysłów i jakie funkcje pełni każdy z nich? Jak to się dzieje, że oczy widzą, uszy słyszą, a nos czuje zapach?
WięcejNajczęściej wybierane produkty Herbaya
Prawidłowy poziom cholesterolu*
*Sterole roślinne
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Obniżają poziom cholesterolu we krwi1
Wspierają utrzymanie prawidłowego poziom cholesterolu2
79,00 zł
Prawidłowe trawienie*
*Karczoch
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego
Wspiera prawidłową pracę wątroby
79,00 zł
Dobra pamięć i słuch*
*Ginkgo Biloba
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspomaga utrzymanie sprawności umysłowej
Wspiera funkcje poznawcze: koncentracja, pamięć
79,00 zł