Kurkuma – roślina do zadań specjalnych
Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

Spis treści
Terenem występowania tej rośliny są Indie i Chiny. Stamtąd dotarła do Azji Mniejszej i Europy, gdzie na stałe zajęła bardzo ważne miejsce wśród przypraw i surowców wspomagających zdrowie. Dawniej dziko rosnąca, dziś jest szeroko uprawiana w wielu krajach, szczególnie w azjatyckich, o klimacie tropikalnym.
Właściwości i funkcje
Najistotniejszą częścią tej rośliny, z punktu widzenia zwalczania różnych dolegliwości jest kłącze. Po jego ususzeniu i zmieleniu stosowane jest w wielu dziedzinach ludzkiego życia. Ze względu na jego charakterystyczną barwę, zapach i smak jest stosowane w kuchni, przede wszystkim do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych i sosów. W Indiach najczęściej łączy się ją z soczewicą i sosem curry lub na jej bazie tworzy się przyprawę o nazwie garam masala. Na naszym kontynencie również często używana jest w gastronomii, niemniej od czasów pierwszej wojny światowej doceniono ją jako środek stosowany w dolegliwościach wątroby i zaburzeń trawienia.
Głównymi składnikami kłącza jest olejek eteryczny, bogaty w ketony seskwiterpenowe jak turmeron oraz kurkuminoidy pochodne kwasu ferulowego – kurkumina i dezmetoksykurkumina, o silnie żółtej barwie. Dzięki zawartości m.in. powyższych substancji kurkuma pomaga utrzymać zdrowie wątroby, a co za tym idzie sprzyja prawidłowemu trawieniu, a także procesom krwiotwórczym (wspiera produkcję i jakość krwi). Nie jest to koniec jej wyjątkowych właściwości, w tradycyjnym zielarstwie, kurkuma polecana jest także:
- wspierająco prawidłowe funkcjonowanie serca
- wspomagająco naturalną odporność organizmu oraz pomaga utrzymać odporność na alergie
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- pomaga w utrzymaniu zdrowia płuc i górnych dróg oddechowych
Kurkuma – zastosowanie, ekstrakt
Kurkuma jest naturalnym antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników. Te ze względu na niesparowany elektron mogą łączyć się z innymi cząsteczkami, co może prowadzić do uszkodzenia komórek organizmu. Działanie wolnych rodników jest równoważone, neutralizowane przez antyoksydanty – cząsteczki, które powodują przekształcenie wolnych rodników w nieaktywne formy. Taką właściwość wykazuje kurkuma, m.in. dzięki temu, ma także istotny wpływ na wygląd i utrzymanie zdrowej skóry. Patrząc na bardzo szerokie pole działania tego niezwykłego kłącza z powodzeniem można przyjąć, że jest to roślina do zadań specjalnych.
Zastosowanie kurkuminy wykracza także daleko poza ludzkie zdrowie. Używa się jej do farbowania lnu, wełny, jedwabiu, cienkich skór, drewna i papieru. W kosmetyce wykorzystano ją także jako barwnik nadający intensywnie żółty kolor włosom. Do dziś w Indiach można spotkać żyjących ascetycznie mężów sadhu, którzy swoje czarne lub siwe włosy mają zabarwione na żółto. Ze względu na naturalne pochodzenie barwnika, wykorzystywana jest także do nadawania koloru kosmetykom, a olejek jest stosowany do perfum o orientalnym zapachu.
Od wieków kurkuma stosowana jest w zielarstwie, w postaci proszku, składnika przypraw lub dodawana do naparów i herbatek. Niemniej, choć trudno wymienić wszystkie jej zalety, kurkumina w standardowych ekstraktach jest słabo przyswajalna biologicznie i wymaga podawania w większych ilościach. Kurkuminoidy w typowo stosowanej doustnie formie mogą wykazywać niską wchłanialność w organizmie. Stąd też producenci poszukują specjalnej formuły, która zapewni lepszą biodostępność i wysoką przyswajalność. Rozwiązaniem jest forma kompleksu ekstraktu kurkumy z cyklodekstryną, CAVACURMIN®. Jest ona dobrze rozpraszalna w sokach trawiennych, co znacznie zwiększa jej biodostępność – jest ona aż do 40 razy wyższa, w stosunku do tradycyjnego wyciągu z kurkumy. Dzieje się tak, dzięki dużej zdolności przenoszenia kompleksu do błon nabłonkowych komórek. Ponadto, CAVACURMIN®, nie wymaga dużych ilości, by osiągnąć trwały poziom kurkuminy w osoczu krwi. W pierwszej godzinie po zastosowaniu CAVACURMIN® średnie stężenie kurkuminy w osoczu jest znacznie wyższe niż kurkuminy standardowej i utrzymuje się przez min. 12 godzin na podwyższonym poziomie już po jednorazowym spożyciu.
Szukając dobrych rozwiązań na dolegliwości zdrowotne zawsze warto sięgnąć po te najbardziej naturalne i sprawdzone. A kiedy natura wspierana jest przez naukę to otrzymujemy fantastyczny efekt, wspierający prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Autor: Joanna Nestorowicz – Kiegiel
Polecane dla Ciebie artykuły

Kurkuma w tabletkach – działanie, zastosowanie. Na co pomaga?
Kurkuma to wywodząca się z Indii przyprawa, nazywana także złotą przyprawą życia. Ceniona jest od wieków w medycynie i farmacji – dziś dostępna również w postaci tabletek i kapsułek. Dlaczego warto stosować kurkumę?
Więcej
Dieta wątrobowa – co jeść? Przykładowy jadłospis
Dieta wątrobowa to jeden z głównych elementów wspierania pracy wątroby. Znajomość podstawowych zasad żywienia ułatwia jej prawidłowe działanie. Wątroba pełni w organizmie szereg istotnych funkcji, dlatego też tak istotna jest dbałość o ten organ w zakresie diety.
Więcej
Trawienie – na czym polega i jak wspomagać?
Trawienie to proces przetwarzania spożywanych pokarmów. W dużej mierze zależy od niego ogólna kondycja ludzkiego organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak go wspomagać i co robić, jak go wspomagać i co robić w sytuacjach gdy nasz układ pokarmowy jest szczególnie obciążony np. poprzez niewłaściwą dietę.
Więcej
Wzdęcia – przyczyny, objawy. Co na wzdęty brzuch?
Wzdęcia bywają przyczyną dużego dyskomfortu. Powodują uczucie rozdymania brzucha, a niekiedy nawet ból. Co jest przyczyną dokuczliwych wzdęć, jak im zapobiegać i co robić, gdy się pojawią?
WięcejNajczęściej wybierane produkty Herbaya
Prawidłowe trawienie*
*Karczoch
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego
Wspiera prawidłową pracę wątroby
79,00 zł
Naturalna ochrona*
*Czosnek
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspiera system immunologiczny organizmu
Wspomaga naturalną odporność organizmu
79,00 zł
Zdrowa wątroba*
*Ostropest Plamisty
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspiera funkcje detoksyfikacyjne wątroby
Wspiera prawidłową pracę wątroby
79,00 zł