Ziołowy detoks – chlorella
Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

Spis treści
Rodzaj Chlorella obejmuje wiele gatunków. Czynniki środowiskowe, takie jak temperatura, zasolenie, światło słoneczne, pH, stan fizjologiczny i podaż CO2 mogą mieć wpływ na skład chemiczny alg [1].
Dlatego też ważne bardzo jest, aby produkt, który zastosujemy miał udokumentowane pochodzenie i jakość. Ze względu na rosnące zapotrzebowanie na naturalne produkty przyjazne dla środowiska, wykorzystywane szczególnie w produkcji żywności funkcjonalnej, kosmetyków i produktów farmaceutycznych, dość dobrze zbadany został potencjał stosowania związków bioaktywnych pochodzących z tych glonów[2].
Co zawiera chlorella?
Chlorella charakteryzuje się szybkim tempem wzrostu i dużą zawartością składników aktywnych. Najważniejszy z nich jest chlorofil, którego koncentracja w tych organizmach jest najwyższa, jaka została do tej pory zbadana, we wszystkich organizmach zielonych[3].
Chlorofil nie jest substancją jednorodną, wyróżniamy 4 jego rodzaje: chlorofil A, który pochłania najwięcej energii z długości fali światła (fioletowego niebieskiego i pomarańczowo-czerwonego) niezbędnego do fotosyntezy.[4] Drugim i trzecim chlorofilem są odpowiednio B i C oraz odkryty w czerwonych glonach – chlorofil D. Udowodniono, że chlorofil typu B wykazuje działanie silniejsze od typu A.
Podobnie jak spirulina, chlorella obfituje również w pełnowartościowe białko. Zawiera go 50 – 60%, w tym większość aminokwasów. Właśnie ta wysoka zawartość wartościowego białka zainteresowała naukowców, poszukujących „super – pożywienia”. Ponadto zawiera polisacharydy, tłuszcz, nienasycone kwasy tłuszczowe (ꭥ-3), karotenoidy. Chlorella zawiera także sporo witamin: A, E rozpuszczalne w tłuszczach oraz rozpuszczalne w wodzie: witaminę C oraz te, z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy – B9, B12), dbające między innymi o właściwe funkcjonowania układu immunologicznego (odpornościowego).
Chlorella bogata jest także w niezbędne dla organizmu człowieka makro i mikroelementy, takie jak: magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, mangan, fosfor, selen oraz jod.
Chlorella zawiera także hormon wzrostu (Chlorella Growth Factor – CGF), w skład którego wchodzą np. kwasy nukleinowe – czynnik ten powstaje w procesach fotosyntezy.
Zastosowanie
Chlorella jak inne algi, ze względu na zdolności wiązania jonów metali ciężkich (np. rtęć, glin, ołów) usuwa toksyny i zanieczyszczenia z ludzkiego organizmu, takie jak: alkohol, azotany, pestycydy oraz inne chemiczne związki na jakie narażony jest organizm ludzki w związku z niewłaściwą dietą oraz pogłębiającym się zanieczyszczeniem środowiska.
Wysoka zawartość chlorofilu, który jest naturalną substancją detoksykującą nie tylko usunie szkodliwe produkty przemiany materii, ale także wpłynie pozytywnie na pracę jelit, wątroby, oczyszczając ją z toksyn i stymulując działanie ochronne miąższu wątroby, a także odżywi organizm. Obecność witamin z grupy B i żelaza dodatkowo wspiera pracę wątroby.
Autor: dr n. farm. Aleksandra Józefczyk
Bibliografia
[1] Hui-Min David Wang, Xiao-Chun Li, Duu-Jong Lee, Jo-Shu Chang: Potential biomedical applications of marine algae. Bioresource Technology, 2017, 244, 1407–1415
[2] Ratih Pangestuti, Se-Kwon Kim: Biological activities and health benefit effects of natural pigments derived from marine algae. Journal of Functional Foods, 2011, 3, 255-266.
[3] Václav Kotrbáček & Jaroslav Doubek & Jiří Doucha: The chlorococcalean alga Chlorella in animal nutrition: a review. Journal of Appl. Phycol., 2015, 27, 2173–2180. DOI 10.1007/s10811-014-0516-y
[4] Xixi Cai, Qian Yang, Shaoyun Wang: Antioxidant and hepatoprotective effects of a pigment–protein complex from Chlorella vulgaris on carbon tetrachloride-induced liver damage in vivo. RSC Adv., 2015, 5, 96097-96104.
Polecane dla Ciebie artykuły

Dieta wątrobowa – co jeść? Przykładowy jadłospis
Dieta wątrobowa to jeden z głównych elementów wspierania pracy wątroby. Znajomość podstawowych zasad żywienia ułatwia jej prawidłowe działanie. Wątroba pełni w organizmie szereg istotnych funkcji, dlatego też tak istotna jest dbałość o ten organ w zakresie diety.
Więcej
Trawienie – na czym polega i jak wspomagać?
Trawienie to proces przetwarzania spożywanych pokarmów. W dużej mierze zależy od niego ogólna kondycja ludzkiego organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak go wspomagać i co robić, jak go wspomagać i co robić w sytuacjach gdy nasz układ pokarmowy jest szczególnie obciążony np. poprzez niewłaściwą dietę.
Więcej
Wzdęcia – przyczyny, objawy. Co na wzdęty brzuch?
Wzdęcia bywają przyczyną dużego dyskomfortu. Powodują uczucie rozdymania brzucha, a niekiedy nawet ból. Co jest przyczyną dokuczliwych wzdęć, jak im zapobiegać i co robić, gdy się pojawią?
Więcej
Palma sabalowa – właściwości wyciągu z owoców
Palma sabalowa jest rośliną, która okazuje się wsparciem dla męskich dróg moczowych oraz prostaty. Właściwości palmy sabalowej mogą być cennym wsparciem prawidłowego działania układu moczowo-płciowego u dojrzałych mężczyzn.
WięcejNajczęściej wybierane produkty Herbaya
Prawidłowy metabolizm cukrów*
*Morwa biała
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspiera prawidłowy metabolizm węglowodanów, w tym glukozy
Korzystnie wpływa na produkcję insuliny
79,00 zł
Prawidłowy poziom cholesterolu*
*Sterole roślinne
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Obniżają poziom cholesterolu we krwi1
Wspierają utrzymanie prawidłowego poziom cholesterolu2
79,00 zł
Prawidłowe trawienie*
*Karczoch
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego
Wspiera prawidłową pracę wątroby
79,00 zł