- K. Skwarło-Sońta, Żywienie a odporność, Uniwersytet Warszawski 2017
http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2017/Slajdy_kwiecien_2017.pdf [27.03.2021] - R. Gołda, Układ odpornościowy, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
https://www.ukw.edu.pl/download/16055/immunologia [27.03.2021]
[27.03.2021] - M. Kwiecień, A. Winiarska-Mieczan, Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, w: Problemy Higieny i Epidemiologii, 2011, 92(4): 810-812
http://phie.pl/pdf/phe-2011/phe-2011-4-810.pdf [27.03.2021] - E. Skopińska-Różewska, J. Bany, E. Sommer, D. Zdanowska, M. Filewska, H. Skurzak, Działanie biologiczne wodnego ekstraktu ziela jeżówki purpurowej, w: Panacea, kwiecień 2004
https://www.centrumfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2018/10/panacea-7-dzialanie-biologiczne-wodnego-ekstraktu-ziela-jezowki-purpurowej-preparat-echinerba.pdf [27.03.2021]
- E. Cieślik, K. Turcza, Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego, w: Postępy Fitoterapii 2015; (16)2: 117-12
http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2015/08/pf_2015_117-124.pdf [27.03.2021]
- G. Nowak, Surowce roślinne stosowane w wyczerpaniu psychofizycznym i stresie, w: Herba Polonica, Vol. 55 No 2 2009
http://www.herbapolonica.pl/magazines-files/2695707-09.pdf [27.03.2021]
Układ immunologiczny (odpornościowy) – jak wspierać? Zioła i dieta
Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

Spis treści
Co to jest układ immunologiczny?
Układ immunologiczny to układ narządów, które umożliwiają organizmowi obronę przed różnymi czynnikami szkodliwymi dla zdrowia.
Narządy te dzielą się na:
- centralne (szpik kostny, grasica),
- obwodowe (węzły chłonne, tkanka limfatyczna błon śluzowych i skóry, śledziona).
Jak działa układ odpornościowy? Jego praca polega przede wszystkim na identyfikowaniu i likwidowaniu czynników chorobotwórczych, czyli patogenów i komórek nowotworowych.
System immunologiczny cechuje swego rodzaju „inteligencja”, czyli umiejętność uczenia się i zapamiętywania. Jest to konieczne, by mógł rozróżniać komórki własne organizmu od wrogich dla niego komórek obcych, które dzięki procesowi ewolucji również zmieniają się i przystosowują, utrudniając układowi ich rozpoznawanie.
Najważniejszymi elementami układu odpornościowego są:
- szpik kostny – centralny narząd limfatyczny – miękka tkanka znajdująca się we wnętrzu kości, jest miejscem produkcji między innymi limfocytów
- grasica – centralny narząd układu, zlokalizowany w klatce piersiowej, miejsce dojrzewania limfocytów
- śledziona – największy narząd limfatyczny w organizmie człowieka, odpowiedzialny za wytwarzanie przeciwciał przez limfocyty,
- węzły chłonne – to tu limfocyty kontaktują się z obcymi komórkami (antygenami) i ,,uczą” się jak na nie reagować
- limfocyty – komórki krwi produkowane w szpiku kostnym, odpowiedzialne za reakcję odpornościową i wytwarzanie przeciwciał.
Komórki układu odpornościowego po kontakcie z antygenami mają zdolność ich zapamiętywania, dzięki czemu szybciej reagują przy kolejnym zetknięciu się z nim. Ma to znaczenie w przypadku mechanizmów odporności nabytej – powstałej na skutek przechorowania lub podania szczepionki, czyli kontaktu z antygenem.
Jak wspierać układ immunologiczny u dorosłych?
O układ immunologiczny człowieka dorosłego warto jednak dbać każdego dnia, ponieważ narażony jest on na kontakt z czynnikami, które go osłabiają:
- stres – szczególnie przewlekły stan napięcia emocjonalnego związany np. z wykonywaną pracą, tempem życia, nadmiarem obowiązków itp.,
- warunki atmosferyczne – nagłe zmiany temperatur, długotrwałe przebywanie w zbyt wysokich temperaturach itd.,
- zmęczenie – wynikające np. z niewyspania.
Jak wspierać układu immunologiczny?
- Wypoczywać, wysypiać się i zrelaksować. Regularny odpoczynek niezbędny jest, by układ działał prawidłowo. Należy dbać o to, by każdego dnia organizm mógł się odprężyć i właściwie zregenerować. Nie można zapomnieć o tzw. higienie snu polegającej na przesypianiu minimum sześciu godzin w ciągu doby (warto również – jeśli to możliwe – ucinać sobie krótką drzemkę każdego dnia) i osiąganiu tzw. fazy snu głębokiego, w której odpoczynek jest najbardziej efektywny.
- Dbać o aktywność fizyczną. Najlepiej poświęcić na nią minimum pół godziny codziennie, lub – jeśli to niemożliwe – wykonywać dłuższe treningi kilka razy w tygodniu. Aktywność fizyczna pozwala na psychiczne odprężenie oraz wspomaga dotlenienie wszystkich elementów organizmu (w tym elementów układu odpornościowego), co konieczne jest dla ich prawidłowego funkcjonowania.
- Hartować organizm, przyzwyczajać go do niskich bądź zmiennych temperatur. Metodami na hartowanie mogą być: morsowanie, kąpiel w naprzemiennie ciepłej i chłodnej wodzie, niska temperatura w sypialni (maksymalnie 18 st. C) itp.
- Suplementować witaminy i minerały. Systematyczne dostarczanie organizmowi odpowiednich mikroelementów wspiera odporność.
- Stosować właściwą dietę i niektóre zioła. Cenne dla układu immunologicznego mikroelementy nie muszą być suplementowane, jeśli codzienna dieta jest odpowiednio zbilansowana. Na co dzień układ odpornościowy można wspierać, dostarczając mu niektórych substancji z pożywienia.
Dieta wspierająca układ immunologiczny
Aby dostarczać organizmowi wszelkich substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, konieczne jest utrzymanie zbilansowanej, zdrowej i zróżnicowanej diety.
Narządy immunologiczne potrzebują przede wszystkim:
- tłuszczów – szczególnie nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych roślinach oleistych i rybach,
- witamin – przede wszystkim witaminy A, B, C i D – witamina C powszechnie stosowana jest na wspomaganie odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym; organizm posiada zdolność magazynowania witaminy C, dlatego latem warto spożywać bogate w nią produkty, takie jak czarna porzeczka, czerwona papryka, natka pietruszki, mandarynki, cytryna; źródłami witaminy D są oleje roślinne, żółtka jaj, pełne mleko, tłuszcz ryb, warto zwiększyć ich spożycie zimą, kiedy jest mało słońca i witamina D nie jest produkowana w skórze pod wpływem jego promieniami; witaminę B zawierają natomiast orzechy, pestki czy fasola,
- minerałów – szczególnie żelaza, cynku, miedzi – żelazo zawarte jest m.in. w mięsie (w największych ilościach w wątrobie wołowej, wieprzowej oraz drobiowej), żółtkach jaj czy kakao, natomiast cynk i miedź znaleźć można w rybach i owocach morza, roślinach strączkowych, jajach, pestkach dyni, soi,
- błonnika – zwanego też włóknem pokarmowy, zawartego głównie w roślinach zbożowych, niektórych warzywach i owocach, orzechach, brązowym ryżu; dzięki skutecznemu wspomaganiu trawienia błonnik zapobiega występowaniu wielu chorób.
Zioła wspierające układ immunologiczny
Oprócz zróżnicowanej diety bogatej w dobroczynne substancje, warto stosować wyciągi z niektórych roślin i ziół, by w naturalny sposób wesprzeć odporność i pracę układu immunologicznego.
Należą do nich m.in.:
- żeń-szeń syberyjski – znana roślina o właściwościach adaptogennych, wspomaga odporność organizmu na stres oraz napięcie nerwowe i emocjonalne, wspiera także inne funkcje obronne organizmu, podnosi poziom życiowej energii, polepsza samopoczucie, wspomaga koncentrację i zdolność zapamiętywania, wspiera regenerację w momentach zmęczenia i osłabienia, jest naturalnym antyoksydantem, wspiera krążenie krwi, a tym samym – dotlenienie mózgu,
- jeżówka (łac. echinacea) – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego organizmu, wspomaga organizm w profilaktyce w obrębie górnych dróg oddechowych,
- czosnek – wspomaga naturalną odporność organizmu, wspiera układ immunologiczny w obronie przed drobnoustrojami i szkodliwymi mikroorganizmami (bakterie, grzyby), skuteczny jest w postaci surowej, jednak nie każdy toleruje jego zapach i smak; w aptekach dostępne są więc wyciągi z czosnku w formie kapsułek, pozbawionych walorów smakowych,
- aloes – stymuluje mechanizmy obronne organizmu, również te chroniące przed wpływem wolnych rodników (właściwości antyoksydacyjne), pomaga zachować prawidłową kondycję skóry.
Autor: Justyna Gabrysiak-Kula
Konsultacja merytoryczna: lekarz Marta Falcman-Sobczak
Bibliografia:
Polecane dla Ciebie artykuły

Kwiat głogu – właściwości, działanie i zastosowanie. Na co?
Kwiat głogu to naturalny sposób na wspieranie prawidłowej pracy serca oraz całego układu krążenia. Jak działa głóg i na czym polegają jego właściwości?
Więcej
Kurkuma w tabletkach – działanie, zastosowanie. Na co pomaga?
Kurkuma to wywodząca się z Indii przyprawa, nazywana także złotą przyprawą życia. Ceniona jest od wieków w medycynie i farmacji – dziś dostępna również w postaci tabletek i kapsułek. Dlaczego warto stosować kurkumę?
Więcej
Dieta wątrobowa – co jeść? Przykładowy jadłospis
Dieta wątrobowa to jeden z głównych elementów wspierania pracy wątroby. Znajomość podstawowych zasad żywienia ułatwia jej prawidłowe działanie. Wątroba pełni w organizmie szereg istotnych funkcji, dlatego też tak istotna jest dbałość o ten organ w zakresie diety.
Więcej
Drogi moczowe – u mężczyzn. Czym są i co stosować?
Drogi moczowe u mężczyzn mają inną budowę niż u kobiet. Sprawdź, jak jest zbudowany męski układ moczowy, jakie pełni funkcje oraz co można stosować, aby wspierać jego pracę.
WięcejNajczęściej wybierane produkty Herbaya
Prawidłowe trawienie*
*Karczoch
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego
Wspiera prawidłową pracę wątroby
79,00 zł
Prawidłowa odporność*
*Echinacea
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspiera funkcje obronne organizmu
Przynosi ulgę w dyskomforcie gardła i krtani
79,00 zł
Naturalna ochrona*
*Czosnek
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspiera system immunologiczny organizmu
Wspomaga naturalną odporność organizmu
79,00 zł