Zdrowie przez cały rok a suplementacja czosnkiem
Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

Spis treści
Obok popularnego czosnku, do tego rodzaju należą także: por, szczypiorek czy cebula, wykorzystywane jako rośliny uprawowe. [1] Około XVI w. czosnek trafił do europejskich, a następnie amerykańskich ogródków warzywnych. [2, 3, 4].
Składniki aktywne czosnku
Już w końcu XIX stulecia prowadzono badania, w wyniku których w roślinach z rodzaju Allium odkryto związki siarki w olejach otrzymanych z czosnku pospolitego (Allium sativum L.) i czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum L.). Dlatego rośliny te podsiadają tak charakterystyczny zapach.
Różnorodne związki siarki (o budowie organicznej) powstają głównie z alliiny (taki mechanizm powstawania obserwujemy w czosnku – A. sativum L.) czy też np. z izoalliiny – jak ma to miejsce w przypadku cebuli (A. cepa L.).
Kiedy zmiażdżymy „ząbek” czosnku, dochodzi do aktywacji, zawartego w nim enzymu – alliinazy, która umożliwia i przyspiesza jednocześnie (zjawisko katalizy) powstawanie najpierw związków kwasowych, bardzo reaktywnych, a w konsekwencji, na drodze kondensacji powstają: allicyna i inne tiosulfany. Z nich z kolei, w temperaturze pokojowej tworzą się kolejne związki jak: siarczek diallilu, disiarczek diallilu, trisiarczek diallilu i inne. [6, 7, 8] Dużą grupą aktywnych składników stanowią w czosnku związki flawonoidowe takie jak: kwercetyna, a także jej pochodna taksyfolina, kamferol, luteoina, apigenina czy mirycetyna. Wspólnie ze związkami siarkowymi (zwłaszcza tymi rozpuszczalnymi w wodzie) wykazują wiele efektów prozdrowotnych. [9, 10] Czosnek pospolity posiada również saponiny takie jak: proto-erubozyd B, proto-iso-erubozyd B, iso-protoerubozyd B, satiwozyd B1 i pochodne. Są to saponiny o furostanolowym aglikonie. [6, 11] Czosnek jest także bogaty w składniki cukrowe (zwłaszcza fruktany), witaminowe, mineralne (np. selen) i inne. W jego składzie stwierdzono obecność takich witamin jak: B1, B2, B6, C i E, biotyna, kwas nikotynowy. Rośliny te zawierają ponadto inne składniki, jak: aminokwasy – np. arginina, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, metionina i treonina; kwasy tłuszczowe, gliko oraz fosfolipidy, a także białka [11, 12].
Co wiemy o działaniu i możliwym zastosowaniu czosnku w codziennej diecie
Czosnek wspiera system immunologiczny organizmu w obronie przed drobnoustrojami takimi jak bakterie i grzyby. Regularne spożywanie czosnku (1-2 g – co odpowiada ok 2 ząbkom czosnku) wspomaga zatem naturalną odporność organizmu, a także właściwe utrzymanie poziomu cholesterolu poprzez zwiększenie wydalania kwaśnych i neutralnych steroidów [13, 14, 15]. Czosnek wspiera także utrzymanie właściwego poziomu cukrów, lipidów oraz homocysteiny (jej podwyższony poziom znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca) we krwi, dzięki czemu pomaga utrzymać zdrowe serce. Wspierając nasz organizm możemy stosować czosnek w codziennej diecie poprzez spożywanie świeżego lub zastosować produkt zawierający w swoim składzie wyselekcjonowany w wyniku badań fizykochemicznych wyciąg z czosnku o potwierdzonej jakości, gdzie mamy pewność, że produkt zawiera ekstrakt z dojrzałej rośliny, o stałej zawartości alliiny (ekstrakt standaryzowany), a przede wszystkim, że produkt jest bezpieczny – ponieważ zawsze kontrolowana jest jego czystość mikrobiologiczna.
O czym powinniśmy pamiętać stosując preparaty zawierające wyciąg z czosnku
Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Nie należy go stosować przy zażywaniu środków przeciwzakrzepowych, ponieważ składniki takie jak allicyna i ajoen mają podobnie jak leki przeciwzakrzepowe zdolność hamowania (blokowania) agregacji płytek krwi, w wyniku czego zmniejsza się ryzyko tworzenia skrzepów, które są groźne dla zdrowia, ale w połączeniu wzrasta ryzyko krwotoku.
Autor: dr n. farm. Aleksandra Józefczyk
Bibliografia
1. Griffiths G. i wsp.: “Onions – A global Benefit to Health”., Phytotherapy Research., 2002, 16, 603-615
2. Block E.: ”The chemistry of garlic and onions”., Scientific American., 1985, 252, 114-119
3. Ali M., Thomson M., Afzal M.: “Garlic and onions: their effect on eicosanoid metabolism and its clinical relevance”. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids., 2000, 62, 55-73
4. Hatfield G.: “Encyclopedia of Folk Medicine”. Old World and New World Traditions. ABC-CLIO Inc. 2004
5. Steiner D. i wsp.: “Antioxidant and scavenger activities of Allium ursinum”., Fitoterapia., 2008, 79, 303-305
6. Lanzotti V.: “The analysis of onion and garlic”., Journal of Chromatography A., 2006, 1112, 3-22
7. Icek M. i wsp.: ”The effects of garlic-derived sulfur compounds on cell proliferation caspase 3 activity, thiol levels and anaerobic sulfur metabolism in human hepatoblastoma HepG2 cells”., Cell Biochemistry & Function., 2012, 30, 198-204
8. Knowles L.M., Milner J.A.: ”Possible Mechanism by Which Allyl Sulfides Suppress Neoplastic Cell Proliferation”., The Journal of Nutrition., 2001, 131, 1061-1066
9. Miean K.H., Mohamed S.: “Flavonoid (Myricetin, Quercetin, Kaempferol, Luteolin and Apigenin) Content of Edible Tropical Plants”., Journal of Agricultural and Food Chemistry., 2001, 49, 3106-3112
10. Slimestad R., Fossen T., Vagen I.M.: “Onions: A Sources of Unique Dietary Flavonoids”., Journal of Agricultural and Food Chemistry., 2007, 55, 1067-1080
11. Verma S.K, Jain V., Derma D.: “Garlic – The Spice of Life: Composition Cooking, Chemistry and Preparations”., Journal of Herbal Medicine and Toxicology., 2008, 2, 21-28
12. Arnualt I., Auger J.: “Selenic compounds in garlic and onion”. Journal of Chromatography A., 2006, 1112, 23-30
13. Tsai C.W, i wsp.: „Garlic: Health benefits and actions”., BioMedicine., 2012, 2, 17-29
14. Chan Y.Y.J. i wsp.: ” A Review of the Cardiovascular Benefits and Antioxidant Properties of Allicin”., Phytotherapy Research., 2013, 27, 637-646
15. Banerjee S.K., Maulik S.K.: “Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review”., Nutrition Journal., 2002, 1, 4-18
Polecane dla Ciebie artykuły

Dieta wątrobowa – co jeść? Przykładowy jadłospis
Dieta wątrobowa to jeden z głównych elementów wspierania pracy wątroby. Znajomość podstawowych zasad żywienia ułatwia jej prawidłowe działanie. Wątroba pełni w organizmie szereg istotnych funkcji, dlatego też tak istotna jest dbałość o ten organ w zakresie diety.
Więcej
Trawienie – na czym polega i jak wspomagać?
Trawienie to proces przetwarzania spożywanych pokarmów. W dużej mierze zależy od niego ogólna kondycja ludzkiego organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak go wspomagać i co robić, jak go wspomagać i co robić w sytuacjach gdy nasz układ pokarmowy jest szczególnie obciążony np. poprzez niewłaściwą dietę.
Więcej
Układ immunologiczny (odpornościowy) – jak wspierać? Zioła i dieta
Układ immunologiczny człowieka składa się z narządów których zadaniem jest chronienie organizmu przed drobnoustrojami, infekcjami. Co zrobić, by pracował on prawidłowo i skutecznie chronił organizm przed chorobami?
Więcej
Zdrowie przez cały rok a suplementacja czosnkiem
Czosnek pospolity, należący do rodzaju Allium (rodzina Amaryllidaceae), jest doskonale znany, jako warzywo. Większość gatunków tego rodzaju (ponad 600) pochodzi z Azji, ale spotykane są także w Ameryce Północnej i Afryce.
WięcejNajczęściej wybierane produkty Herbaya
Prawidłowy metabolizm cukrów*
*Morwa biała
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspiera prawidłowy metabolizm węglowodanów, w tym glukozy
Korzystnie wpływa na produkcję insuliny
79,00 zł
Prawidłowy poziom cholesterolu*
*Sterole roślinne
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Obniżają poziom cholesterolu we krwi1
Wspierają utrzymanie prawidłowego poziom cholesterolu2
79,00 zł
Prawidłowe trawienie*
*Karczoch
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego
Wspiera prawidłową pracę wątroby
79,00 zł