Niezwykła roślina, o fantastycznej historii. Ginkgo biloba należy do rodziny miłorzębowatych. Miłorząb dwuklapowy zwany także miłorzębem japońskim, faktycznie pochodzi z Chin, gdzie nadal rośnie dziko.
WięcejZdrowie i dobre samopoczucie każdego człowieka uzależnione jest od sprawnie funkcjonującej wątroby. Ta jest jednym z najważniejszych narządów w ludzkim ciele.
WięcejLepidium meyenii Walp. – pieprzyca peruwiańska (Maca), to roślina z rodziny Brassicaceae (kapustowatych). W Andach skąd pochodzi, wykorzystywana jest jako warzywo korzeniowe.
WięcejDlaczego sterole roślinne są tak ważne w diecie u osób z podwyższonym cholesterolem?
WięcejInformacje o stosowaniu substancji roślinnych przez ludzi opisywano już w czasach starożytnych, można powiedzieć zatem, ze towarzyszą nam od zawsze. Nauczyliśmy się wykorzystywać wszystkie części roślin – te nadziemne (ziela, kwiaty liście, owoce, kory drzew), a także podziemne jak korzenie czy kłącza.
WięcejCzosnek pospolity, należący do rodzaju Allium (rodzina Amaryllidaceae), jest doskonale znany, jako warzywo. Większość gatunków tego rodzaju (ponad 600) pochodzi z Azji, ale spotykane są także w Ameryce Północnej i Afryce.
WięcejChlorella to glon jednokomórkowy o charakterystycznej, zielonej barwie i kształcie kulistym, czasami owalnym, określana jako zielona mikroalga. Należy do świata roślin, gromady zielenic, a jej środowiskiem są wody zarówno słodkie jak i słone, a także wilgotne środowisko (gleba) czy inne rośliny (np. wilgotne kory drzew).
WięcejAby wspomóc niezwykłą rolę, jaką pełni układ pokarmowy szczególnie często sięgamy po zioła wspierające trawienie. Wśród najpopularniejszych są mniszek lekarski, dziurawiec, ostropest plamisty, jałowiec pospolity, rumianek czy mięta.
WięcejGłóg należy do naszych rodzimych gatunków flory, który może przybierać formę krzewu, czy też drzewa, wysokości ok. 11-13 m (głóg jednoszyjkowy), czy też znacznie niższej, ok. 4-5 m - głóg dwuszyjkowy. Ta piękna, ozdobna roślina - zwłaszcza w porze kwitnienia (odmiany białe lub bladoróżowe) i owocowania dodatkowo jest też naszym sprzymierzeńcem, wspomagając serce i układ krążenia w ich prawidłowym funkcjonowaniu.
WięcejEkstrakty roślinne są jednym z rodzajów przetworów roślinnych otrzymanych w procesie ekstrakcji materiału roślinnego odpowiednim rozpuszczalnikiem, który następnie może podlegać dodatkowym czynnościom technologicznym jak: frakcjonowanie, oczyszczanie, zagęszczanie czy fermentacja. Aby jednak otrzymać właściwy produkt niezbędne jest pozyskanie odpowiedniego surowca roślinnego.
WięcejWśród roślin mających wyjątkowy wpływ na ludzkie zdrowie jest Curcuma longa L., kurkuma, zwana też ostryżem barwierskim, ostryszem długim lub szafranem indyjskim. Już w Starym Testamencie można odnaleźć zapiski mówiące o kurkumie jako niezwykle cennej substancji stosowanej od starożytności.
WięcejUkład immunologiczny człowieka składa się z narządów których zadaniem jest chronienie organizmu przed drobnoustrojami, infekcjami. Co zrobić, by pracował on prawidłowo i skutecznie chronił organizm przed chorobami?
WięcejKurkuma to wywodząca się z Indii przyprawa, nazywana także złotą przyprawą życia. Ceniona jest od wieków w medycynie i farmacji - dziś dostępna również w postaci tabletek i kapsułek. Dlaczego warto stosować kurkumę?
WięcejKwiat głogu to naturalny sposób na wspieranie prawidłowej pracy serca oraz całego układu krążenia. Jak działa głóg i na czym polegają jego właściwości?
WięcejMnemotechnika to skuteczna technika pamięciowa przydatna w codziennym życiu. Pozwala zapamiętywać i odtwarzać nowe informacje. Stosowanie popularnych rodzajów mnemotechnik poprawia koncentrację i pamięć, ułatwia przyswajanie haseł, PIN-ów czy numerów telefonów.
WięcejPalma sabalowa jest rośliną, która okazuje się wsparciem dla męskich dróg moczowych oraz prostaty. Właściwości palmy sabalowej mogą być cennym wsparciem prawidłowego działania układu moczowo-płciowego u dojrzałych mężczyzn.
Więcej